Wat te doen als je een telefoon krijgt van “Microsoft”?

Kort en duidelijk: gooi onmiddellijk de telefoon dicht. Ga geen gesprek aan, breek gewoon af. De mensen die dit telefoontje plegen zijn oplichters die behoorlijk grof en intimiderend kunnen worden.

Microsoft zal zijn klanten nooit direct opbellen, dus kan je er vrij zeker zijn dat je met cybercriminelen te maken hebt. Die mensen bellen je op in keurig Nederlands, en klinken heel officieel. In realiteit nemen ze gewoon een telefoonboek, en bellen willekeurig mensen op in de hoop dat er iemand hun toegang geeft tot hun computer.

Omdat je zogezegd een probleem zou hebben op je computer, vragen ze je een programma te downloaden en te installeren, zodat ze vanop afstand toegang krijgen tot je machine.

Zodra ze toegang hebben, kunnen ze zowat van alles uitvoeren; een keylogger installeren, die alle toetsenbordaanslagen doorstuurt, je paswoorden achterhalen (opgeslagen in je browser), …. Niets goed, dus. Meestal proberen ze je ook geld te laten overschrijven.

Heb je zo’n telefoontje gehad, en heb je toegang tot je PC verleend?

  • Dan zorg je er best voor dat je antivirus up to date is, en scan je je PC offline (internetverbinding verbreken, dus). Hou er ook rekening mee dat veel hacksoftware moeilijk te detecteren is, dus dat je eigenlijk niet zeker bent dat die ook verwijderd is.
  • Het zekerst is je pc te herinstalleren van nul (na het nemen van een back-up, uiteraard).
  • Verander al je paswoorden, en vermijd voor alles hetzelfde paswoord te gebruiken. Vervelend, maar echt wel noodzakelijk.
  • Zorg voor een goeie (al dan niet online) back-up.
  • Schakel waar mogelijk two-factor authenticatie in. Dit is de veiligste manier om je online gegevens te beschermen.

Als je je hier geen meester over ziet, aarzel niet ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.

hacker

Nuttige links:

radio2 “de inspecteur

verdachte e-mails altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be

een melding maken bij het  Centrum voor Cybersecurity België

Meer info en wat te doen vind je op Safeonweb